drop organics

Vegán csajok

Eszter Vadászi-Bakó

Következzenek a vegán csajokkal készült interjúk. Nagyon élveztem a beszélgetéseket. Ha szeretnéd elolvasni a srácokkal készített interjúimat, azt itt és itt teheted meg.

Eszter

Eszter az egyik drop organics facebook poszthoz kommentelt, amiből rögtön kiderült számomra, hogy szakértő a vegán témában. Amikor kitaláltam, hogy interjúkat készítek, eszembe jutott ő is, és megkerestem, hogy lenne-e kedve beszélgetni. Igent mondott, így találkoztunk. Eszter egy éve vegán, előtte pedig 8 évig vegetáriánus volt. Egy évvel ezelőtt a barátaival elment szürkemarhát vágni és sütögetni, ahol egész hétvégén tojásos nokedlit evett, és annyira megviselte a hétvége, hogy eldöntötte, vegán lesz. 1 héttel később találkozott a mostani barátjával Tomival, aki ekkor már 4 éve vegán volt.

 Eszter közgazdász, lovasedző, és jógaoktató (fotó: Zoltán)

Eszter közgazdász, lovasedző, és jógaoktató (fotó: Zoltán)

Miket szoktál enni?

Nem reggelizem, mert reggel jógázom. Először kb. 10 óra után eszem ételt. Ilyenkor pedig vagy megvárom az ebédet, vagy esetleg egy turmixot iszom. Reggelizni soha életemben nem tudtam. Ebédre, ha a lusta vagyok, akkor lemegyek a közelemben lévő kínaiba, és eszek egy sima rizst tofuval. Ha van kedvem főzni, akkor mindig nagyobb adagot készítek. 13 éves korom óta főzök magamra, így nem jelent gondot a főzés, a vegán ételek elkészítése pedig sokkal könnyebb, mint a húsos ételeké. Az alapanyagok nem annyira romlandóak, gyorsabban megfőnek, emiatt a vegán életmódot sokkal egyszerűbbnek érzem.

Nincs kedvenc ételem, de míg régen az volt, hogy mennyi mindent nem ehetek, most, hogy vegán vagyok, nem tudom, mi mindent zabáljak össze. :)

Sűrítésre nagyon jól használhatók a zöldségek maguk. Kiveszek egy kicsit a raguból, leturmixolom, esetleg egy kis növényi tejszínt keverek hozzá. Nagyon szeretem például az indiai, currys krumplifőzeléket, amit egy nem vegán barátomtól tanultam. Nagyon egyszerű. Megfőzöm a krumplit, kicsit kiveszek belőle, azt összeturmixolom kókusztejszínnel, Patak’s curry fűszerkeverékből egy teáskanállal, sóval, borssal, chilivel, majd ezt a szószt visszaöntöm a krumplira. (Patak’s termékek nagyobb szupermarketekben is kaphatók.) Szoktunk csinálni gyrost szejtánból, vagy a lecsót is lehet készíteni vegán változatban, azaz tojás és húsok nélkül. Vegán fagyit is szoktam készíteni, ez a legegyszerűbb: a fagyasztott gyümölcsöket összeturmixolom kevés kókusztejszínnel, és esetleg fűszerekkel. A tonkabab nagyon jó kiegészítése az édességeknek. Azt mondják, ha sokáig hordozod a tenyeredben, minden kívánságodat teljesíti. :)

Nem csak az étkezésemben követem a vegánságot, hanem a teljes életformámmal.

Fontos számomra a zerowaste felé törekvés, célom, hogy minimális környezeti terhelést generáljak.

Szelektíven gyűjtöm a szemetet, amit lehet, komposztba gyűjtök, vagy a kutyáimnak adom. Ha megeszek egy almát az utcán, akkor azt a fa alá dobom, nem a szemetesbe. Ha valakinek problémája van azzal, hogy egy növényt ráteszek a másikra, akkor jöjjön utánam.

Mióta jógázol?

10 éve jógázom, az utóbbi 3 évben már komolyan foglalkozom vele, sokat ashtangázom. Elvégeztem a jógaoktatói tanfolyamot is. Én egy héttel azelőtt lettem vegán, hogy megismertem Tomit, ő meg 1 hónappal azelőtt kezdett el ashtangázni, hogy megismert engem. Inspiráljuk egymást. Otthon is szoktunk együtt jógázni, órára is sokszor együtt megyünk. Ő is vegán, én is vegán vagyok. Ez nem csak az étkezés miatt fontos, hanem a mögöttes elvek és értékrend is számít.

Ma már nehezen élnék együtt olyan emberrel, aki hedonizmusból vagy nihilizmusból pusztítja a bolygót. Mindenkinek a minimum társadalmi kötelezettsége lenne, hogy a lehető legkevesebbet ártson.

Ez a jóga első alapmondata is. Ne árts. Az ember egy pusztító valami ezen a földön. Kizsákmányoljuk a talajt, a vizeinket, a növényeinket, az állatokat. Nem vagyunk szinkronban a természettel. Egymást és a környezetünket is uralni akarjuk, és ez szemmel láthatóan nem vezet jóra, kiirtjuk magunkat. Nem szeretnénk gyereket. Ilyen világba nem.

(Itt a beszélgetés távoli vizekre vezetett (pl. túlnépesedés, megérjük-e a távoli bolygók elfoglalását…), de most kanyarodjuk vissza.)

 Nem hiszek abban, hogy egy szték nem számít. De igenis számít. (fotó: Zoltán)

Nem hiszek abban, hogy egy szték nem számít. De igenis számít. (fotó: Zoltán)

A családod hogy viszonyul a vegánságodhoz?

Anyukám 1 héttel utánam vegán lett. Megnézett 2 dokumentumfilmet, és azonnal elajándékozta a kolbászt a szomszédnak. Az egyik film a What the Health volt, a másik a Cowspiracy: A fenntarthatóság titka.

Szoktál nézni vegán oldalakat az interneten?

A facebook oldalam egy kicsit átalakult az utóbbi időben, mert letöröltem vagy 300 ismerősömet. Emberek helyett vegán receptekkel és környezetvédelmi tartalmakkal, energiatakarékos ötletekkel, és lakóautós utazással kapcsolatos posztokkal veszem körbe magam.

Miért, hová utaztok?

Az a tervünk Tomival, hogy a két kutyával együtt beköltözünk a lakóautóba, és elindulunk Portugália felé. Közben kitaláljuk, hogy hol szeretnénk élni. Mindkettőnknek ez volt az álma, és régóta készülünk rá. Számunkra ez a legfentarthatóbb életforma. A lakóautót már megvásároltuk és most is sokat utazunk vele, hogy kipróbáljuk, mi, és hogyan működik. Van benne konyha, WC, zuhanyzó, és még a kutyusok is elférnek. Viszünk téligumit és a bicajok is elférnek a hátulján.

(Friss hír: Ma indultak (10.20.), ezt a képet már a határ közeléből küldték.)

Eszter_Tomi_Vanlife.jpg

Eszter és Tomi útnak indult

Hajrá!

Elég sok hippi barátunk van, akik életvitelszerűen élnek így, tőlük is gyűjtöttünk információkat. Útközben sok helyen szeretnénk megállni, sok mindent tervezünk megnézni. Nem sietünk. Aztán majd meglátjuk, hogy hogyan alakul az utazásunk. Ha szükséges, akkor dolgozni is fogunk vagy önkénteskedni. (Azóta rátaláltam erre a Youtube csatornára (Living Big In A Tiny House).)

Mi az amit mindenkinek javasolnál függetlenül attól, hogy vegán vagy nem?

Mindenkinek minimális csomagolt dolgot szabadna csak vásárolnia, kevés állati eredetű terméket ennie és használnia. És kezdjen el mindenki otthon főzni, hogy tudja, hogy mit eszik. Kevésbé tudsz változtatni a szokásaidon, ha úgy érzed, le kell mondanod valamiről. Ezzel kapcsolatban láttam egy jó filmet: Minimalism.

Nagyon jó a szemlélet, hogy kevesebb tárgyra van szükségünk. A ma bútora, a jövő szemete. Inkább gondold át, hogy mire nincsen szükséged, és ezeket dobd ki, vagy adományozd el.

Az étellel ezt azért nem lehet olyan könnyen megtenni, mint a bútorokkal, mert az emberek a személyes kapcsolataikból származó hiányaikat gyakran az ételekből származó örömmel pótolják. Ezért ha a tányérjukon lévő falatokról kell lemondaniuk, akkor azt gondolják, hogy a boldogságukat veszíthetik el. Ezért reagálhatnak a vegánságra ellenségesen. Azt gondolják, hogy a vegánság egy rengeteg lemondással járó remeteélet, ahol az éhezés állandó és soha nem lakhatsz jól. Ez természtesen tévedés.


Edit

Edit a VeganOrigo magazint és weboldalt szerkeszti. Az interjúkor személyesen találkoztunk az egyik Pékműhelyben, majd a Fény utcai piacra is elkísértem, ahol éppen bevásárolt. Zöldségeket és gyümölcsöket, természetesen. Edit teljesen vegán, és ezt szigorúan is veszi. Nem csak az étkezésében, hanem a mindennapokban is figyel arra, hogy állati eredetű termékeket ne használjon. Sem mézet, sem zselatint nem eszik, nem vesz bőr terméket, és kizárólag vegán kozmetikumokat használ.

 Indiai ebéd Mauritiuson (a fotót Edit küldte el)

Indiai ebéd Mauritiuson (a fotót Edit küldte el)

Hogyan lettél vegán?

A környezetemben mindig is voltak vegetáriánusok, akiknek külön főztem, ha jöttek hozzám. Akkor még nem foglalkoztatott ez az egész.

Elkezdtem jógázni, ahol sok elméletet tanultuk az ászanák gyakorlása mellett. Itt volt szó először a “nem bántás” elvéről.

Éreztem, hogy tetszik ez a gondolat, de nem akartam magamra erőltetni semmit, mert még kívántam a húst. Megvártam, amíg belül is azt éreztem, hogy szeretném abbahagyni a húsevést. Ezután két évig voltam lelkes vegetáriánus. A fordulópont akkor jött el, mikor megnéztem az Earthlings című dokumentumfilmet, és a film hatására rájöttem, hogy olyan nincs, hogy etikai vegetáriánus vagyok, mert vagy teljesen vegán leszek vagy semmi. Innentől kezdve lettem vegán. Nem volt nehéz az átállás, mert a vegánság etikai oldala motivált. A húsra nem tekintek élelmiszerként.

Mit szoktál enni?

Odafigyelek arra, hogy tisztán étkezzem. Kerülöm a feldolgozott élelmiszereket és szeretek főzni. Megveszem a zöldégeket és gyümölcsöket, és saját magamnak főzök. Otthonról dolgozom, így ezt könnyű kiviteleznem. Egyszerűen főzök, nem veganizálom az ételeket, azaz nem célom a húsos ételek utánzása. Nem töltök azzal 3 órát a konyhában, hogy töltött paprika utánzatot készítsek. Kerülöm a péksüteményeket és a kenyérféléket, így a reggeli egy kihívás számomra, mivel édesszájú sem vagyok. A különféle kencéket nagyon szeretem, ezeket vegán ropogós lapokkal, zöldségekkel szoktam mártogatni. Csicseriborsó lisztből és fekete himalája sóból a tojásos omletthez hasonló meleg reggeli készíthető. Ebédre leggyakrabban friss vagy fagyasztott zöldségekből serpenyőben főzök ragut, mellé tésztát vagy más köretet készítek. A ragut rengetegféleképpen lehet variálni, lehet paradicsomosan, vagy curryvel készíteni, botmixerrel pürésíteni, a fűszerekkel játszani.

Próbáld ki, hogy sörélesztő pelyhet teszel a zöldségből készült raguhoz, krémes lesz tőle, és enyhe sajt ízt ad neki.

Sőt, avokádóval és egy kis növényi tejjel vagy tejszínnel is lehet krémes tésztára való szószt készíteni. Emellett 1-1 evőkanál lenmagőrleményt is szoktam az ételekbe tenni, tele van értékes omega zsírsavakkal. A sárgarépakrémleveshez a sárgarépát először egy kis olajon le kell pirítani, így karamellizálódik a benne lévő cukor, és teljesen már íze lesz a levesnek. Pürésítjük, kókusztejet és gyömbért adunk hozzá. Meglepően jó lesz így.

 Főzés a Dominikai Tree House Village-ben Leoval (a fotót Edit küldte el)

Főzés a Dominikai Tree House Village-ben Leoval (a fotót Edit küldte el)

Budapesten most már számos minőségi és kreatív vegán étterem alakult. A Kálvin térnél található a Matrjoska Kroshka, ők vegán burgereket készítenek, a lehető legegészségesebben, de a közkedvelt orosz ételek vegán változatai is szerepelnek az étlapon. A 827 Kitchen és a Napfényes olyan éttermek, ahol a inkább a megszokott ízeket fordítják át vegán változatra, ha valakinek ez hiányzik.

Mit nassolsz?

Nem nassolok, hanem enni szeretek. Ha éhes vagyok délután, akkor az ebédből megmaradt ételből eszek. Ma már nem vagyok édesszájú. Ez fokozatosan múlt el nálam, eleinte havonta kábé egyszer ettem csokoládét, mondjuk akkor egy táblával, ma már szinte egyáltalán nem eszek csokit, és más édességet sem. Ha gyors édességet szeretnék, akkor darált chia magot összekeverek kakaóporral és vaníliával, majd növényi tejet adok hozzá, ez egy sűrű puding lesz.

A családodban milyen változást tapasztaltál?

Anyukám is áttért a vegán életmódra. Szívesen kísérletezik, lelkesen újságolja, ha új alapanyagot fedezett fel, és a magyaros ételek vegán verzióit is szívesen megfőzi. Így továbbra is ő készíti a házias ételeket a családban.

Milyen változást észleltél magadon mióta vegán lettél?

A pre-menstruációs szindróma okozta tüneteim teljesen elmúltak, és az emésztésem is teljesen rendbejött.

Mit tervezel a jövőben?

Ami még érdekel, az a nyers vegán vonal. Egyik nyáron egy hétig kipróbáltam, és nagyon észre lehetett venni a hatását, rengeteg energiát éreztem magamban. Most még azt érzem, hogy szeretek főzni és főtt ételt enni, így ezt sem erőltetem magamra. Megvárom, amíg belül is megtörténik az elhatározás.

Mit javasolsz másoknak?

Nem kell erőltetni semmit, ha nem megy egyik napról a másikra az átállás, csak egyre több kedvenc vegán ételt találni, és azokat beiktatni a mindennapi rutinba, így egy idő után kiszorítják a nem vegán ételeket.

További olvasnivaló

Edit átküldött egy listát, idemásolom, ha esetleg inspirálódni szeretnétek:

“Számomra kedvenc könyv nincs, de ide összegyűjtöttem az itthon kapható vegán fazonú könyveket. Amit a legtöbben ajánlanak, az a Hogy ne halj meg / Kína tanulmány / Fehérjemítosz.

Általam kedvelt vegán Insta oldalak:

  • Earthy Andi, jópofa család Hawaii-on.

  • Stephen McCarthy, vagány nyers tortákat készít

  • Loni Jane, két gyerekes vegán anyuka

  • Emma, ő nagyon elvont, de 3 cuki vegán gyereke van

  • Gabriel, szintén két gyerekes anyuka, van receptes app-ja

  • Ellen, 3 gyerekes család Hawaii-on, 10 éve vegánok kb, az első gyereknél még nyersek voltak, az abszolút kedvenc, a youtube videói órákig tudnám nézni :)

Beszéltünk dokumentum filmekről, ha érdekelnek, ez a három az alap:

Earthlings (instant vegan maker a beceneve, így érdemes vele vigyázni :) ) / Cowspiracy (ebben semmi durva nincs, ez környezetvédelmi oldalról közelít) / egészségügyi vonalon pedig a Forks over knives.”


Még szeretnék egy beszámolót írni arról, hogy a sok beszélgetésnek köszönhetően miket építettem be a mindennapokba. Addig is ölelés. <3

#mosottspenótlevelekrulez