drop organics

Srácok a rántott húson túl - 2. rész

életmódEszter Vadászi-Bakó

Ha szeretnéd elolvasni az első részt Balázsról és Tomiról, vagy szeretnéd megtudni, hogy miért készítettem ezeket az interjúkat, akkor KATT IDE.

Következzen tehát a második rész.

A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és praktikus –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot. (forrás: Wikipédia). 

A cikkben szereplő fotókat továbbra is Zoltán készítette, köszönöm neki. <3

Ádám

Ádám 28 éves, dekoratőr

Ádám 28 éves, dekoratőr

Ádám sosem szerette a hús ízét, ezért 14 éves korában eldöntötte, hogy nem is fog több húst enni. (Amikor ez a beszélgetésünk elején kiderült, ledöbbentem. Hogy lehet valaki ennyire tudatos már ilyen fiatalon?) Amikor otthon elmondta a tervét, a szülők a gyerekorvoshoz fordultak, hogy a döntés egészségügyi vonatkozásait megbeszéljék vele. Az orvos azt javasolta, hogy amíg Ádám szervezete fejlődésben van, bizonyos mennyiségű tejet és halat rendszeresen fogyasszon a növényi ételek mellé. Azóta eltelt 14 év.

Mit eszel most?

Alapvetően növényeket eszek, húsokat továbbra sem, a hal és a tenger gyümölcsei kivételével. Állati tejet és vajat önmagában már nem fogyasztok, teljesen áttértem a növényi tejekre, a kávémat is rizstejjel iszom. Édesszájú vagyok, a sütik a gyengéim, így a tejterméket tartalmazó sütemények továbbra is az étlapomon maradtak.

Nem radikális állatvédő vagyok, inkább a húsok íze nem tetszik. Nem azt akarom megmagyarázni, hogy miért rossz másoknak, ha húst esznek, hanem azt szeretném megmutatni, hogy ez miért jó nekem.

Mit reggelizel?

Ha ráérős reggelit csapok, leginkább hétvégén, akkor fontos, hogy minél többfajta étel kerüljön az asztalra, így sokfélét tudok enni egyszerre, de mindenből keveset: pirítós, érlelt sajtok, és rengeteg zöldség feldarabolva. Paradicsom, többfajta paprika, hagyma, uborka, saláta. A gabonakolbászokat is szeretem, ezek gabonaszemek felhasználásával készülő fűszeres termékek. Ha édesre vágyom, vagy sok energiára van szükségem, akkor zabkását készítek kakaóval és növényi tejjel, vagy gabonapelyhet és műzlit eszem.

Mi a kapcsolatod a keleti ételekkel, kultúrával?

Tanultam Japánul, mert mindig is szerettem volna. Képgrafikai tanulmányokat végeztem, ez a magasnyomású fametszetek miatt különösen érdekes volt számomra. A japánok nagyon híresek a fametszeteikről, a Nagy Hullám című művet talán mindenki ismeri. (Én nem ismertem, de itt láthatjátok a művet. #művészet)

Great_Wave_off_Kanagawa.jpg

A nagy hullám Kanagavánál

Kacusika Hokuszai

Szeretem az ázsiai ételeket, legyen akár japán, kínai, indiai, vagy krisnás. A szusi az egyik kedvencem. Próbálom elkészíteni, de nem vagyok elég ügyes. Az utolsó mozzanat, a tekerés része még nem megy. Egyszer úgy sikerült, hogy egy nagyon kellemes, "rizs étel" lett belőle, ami tele volt algával. De imádtam.

Mit nassolsz?

Igen, ez fontos kérdés, mert mindenki nassol. Ma már vannak jó és egészséges megoldások. Szeretem a puffasztott rizst, úgy eszem, mint más a csipszet. Kaphatók préselt gyümölcs szeletek, aszalt gyümölcsök, magas kakaótartalmú csokoládék. A kölesgolyó eteti magát, és már létezik mogyorós kölesgolyó is. Tortillából és olajos magvakból bármennyit meg tudok enni. (A beszélgetés ezen pontján sokáig ötleteltünk, hogy vajon a földimogyorókrém hogyan készül házilag. Azóta már utánanéztem, és többször készítettem, innen. Faék egyszerű.)

Ruhát nem vásárolok. Ruhát KÉSZÍTEK magamnak.

Ruhát nem vásárolok. Ruhát KÉSZÍTEK magamnak.

Miben vagy környezettudatos?

A vegánok elkezdtek egy mozgalmat, amit én is támogatok. Felhívják a figyelmet a rengeteg hulladékra, amit nap mint nap termelünk. A mozgalom célja, hogy arra ösztönözzék az embereket, hogy új dolgok vásárlása helyett, minél több mindent használjanak fel újra. A munkahelyemen és a mindennapjaimban is az újrahasznosítás elvét követem. Ruhát például nem vásárolok. Ruhát KÉSZÍTEK magamnak. Szívesen vásárolok használt dolgokat, így annak is segítek, akitől veszem, olcsóbban hozzájutok, és "tovább él" a termék. Ne csak egy élete legyen egy tárgynak. Figyelek arra is, hogy a csomagolóanyag nélküli termékeket részesítsem előnyben. 

Mit javasolsz annak, aki szeretne változtatni az étrendjén?

Egyen minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt. 

Ahogy a természet adja, mi úgy vesszük el. 

Amikor 14 évesen, a lázadó korszakomban elkezdtem ezt az egészet, akkor gondolati szinten is változás zajlott bennnem, egyre közelebb éreztem magam a természethez. Megtörtént a lázadás is, de inkább az emberekkel szemben. A természettel szemben viszont kialakult egy mély tisztelet. Az erdőben sétálva például lehet érezni az energiát, a spiritualitást. Olyan dolgokat tapasztalunk meg önmagunkból, amire egy városi környezetben kevésbé van lehetőség a forgalom, az állandó zaj, vagy a rohanás miatt. Az erdő csendjében magunkra tudunk figyelni. El tudunk gondolkodni, hogy Hol is vagyunk a világban?

 

Zoli

Zoli kávépörkölő és user experience designer (jelentsen ez bármit is)

Zoli kávépörkölő és user experience designer (jelentsen ez bármit is)

Története nagyjából egy éve egy kardiológiai vizsgálaton kezdődött. Kiderült, hogy magas a vérnyomása, a szívbillentyűje pedig meg van vastagodva. Az orvos azt mondta, hogy mindenképpen változtasson valamin, mert nagyon rosszak az értékei.  

Mi történt a kardiológiai vizsgálatot követően?

A doki azt javasolta, hogy első körben csökkentsem a stresszt és új étrendre térjek át. Nem írta elő a vegánságot, de tudtam, hogy radikális változtatásra van szükségem. Amikor 3 hónap múlva visszamentem kontrollra, a vérnyomásméréskor kb. 30/20 Hgmm-rel kevesebbet mértek, a véreredményem rendben volt, és teljesen jól éreztem magam.

Az orvos megdöbbenve kérdezte, hogy mit csináltam, hogy ilyen jók lettek az értékeim. Abbahagytam stresszes a vállalkozásomat, elkezdtem futni és VEGÁN lettem.

Fél évvel később már a szüleim is vegánok lettek. Apám mielőtt áttért volna erre az életmódra, még egyszer utoljára elment csülköt vacsorázni.

Az etikai oldala egyébként most már sokkal jobban foglalkoztat a vegánságnak. Utánanéztem annak, hogy mi zajlik a húsiparban, a tejiparban és a tojásiparban, és úgy döntöttem, hogy nem asszisztálok ehhez. A növényi táplálkozás alapfeltétele a vegánságnak, de ha ennek az életmódnak az etikai oldalát megérted, akkor később már azt a ropit sem veszed meg, amiben pálmazsír van. A pálmazsír termeléséért ugyanis esőerdőket irtanak ki.

A kávézást abbahagytam a kardiológusom javaslatára, de rájöttem, hogy valójában nincs is szükségem koffeinre. Ha egyáltalán nem iszol kávét, akkor már egy eszpresszó hatását is megérzed: zsibbadsz, furán nézel a világra, gyanakvó leszel. Nekem már nem komfortos ez az érzés. Persze a pörkölésnél kóstolni kell, de a munkámon kívül már alig iszok kávét. (Zoli éppen most indítja be új, immár saját kávépörkölő vállalkozását, a holistik coffee roasting-ot). Abban hiszek, hogy a vásárlóim is az íz miatt fognak kávét vásárolni, nem a koffein miatt. Nem annak az embernek fogok kávét pörkölni, aki azt mondja, hogy "jajúristen, ki sem tudom addig nyitni a szemem, amíg nem főzök egy kotyogóst".

Mit szoktál enni?

Nem szoktam reggelizni, de ha mégis, akkor nyers gyümölcsöt eszek magában. Heti kétszer járok Budapestre dolgozni, ilyenkor általában a Flow-ból (Flow Speciality Coffe Bar & Bistro) vagy otthonról hozok ebédet, ha pedig tényleg nincs semmi kajám, veszek egy babkonzervet a boltban. A vegánsággal együtt elkezdtem kevesebb feldolgozott élelmiszert, kevesebb finomított szénhidrátot fogyasztani. Próbálok minél több zöldséget nyersen enni. Ez valószínű azért is van, mert lusta vagyok főzni, vagy csomószor van, hogy az utcán vagy az autóban kell ennem. Szerintem a legegészségesebb, az a legigénytelenebb: a nyers vegán. 

Az utazós kajám, hogy veszek egy uborkát és egy hummuszt, és hazafelé megeszem.

Próbáltam a ebédrendelést is, de nem tetszett. Sok vegán ételkiszállító vagy étterem valójában kalóriadús, olajban gazdag junk food-ot árul. Törekszem arra, hogy minél kevesebb olajat vigyek be a szervezetembe, és a vegánságtól függetlenül is egészségtudatosabban táplálkozzak, így ezek az ételek nem érdekelnek. A munkahelyen lévő konyhák is kiesnek, sokszor azt sem tudják mi az, hogy vegán. Anyám rendszeresen főz, tőle szoktunk kaját hozni. Otthon nagyon keveset főzünk.

Mit eszik a lányod?

Borka 3 és fél éves, tejallergiás. Az óvodában tej- és tojásmentes menüt kap, húsmentes menü nincsen. Megbeszéltük a konyhával, hogy ha a hús csak feltét, akkor azt ne adják oda neki. Ha bele van főzve az ételbe, akkor természetesen megkapja, és rajta múlik, hogy kiválogatja-e. Muszáj neki elmagyaráznom, hogy miért nem azt eszi, amit a többiek, és hogy ez miért jó neki. Kicsit szerencsénk is van, hogy egyébként sem ehetne tejet, így a húsmentesség elfogadtatása is könnyebb. 

Néha nézünk videókat, arról, ahogy az állatok hogy szoptatják a kicsinyeiket, és arra tanítjuk Borkát, hogy a tehén teje nem arra való, hogy az emberek megigyák, hanem arra, hogy a kisboci megigya. És hogy milyen furák az emberek, hogy mégis megisszák a bocitejet.

Otthon nem eszik semmilyen állati eredetű ételt, ebben fog felnőni, és ez lesz neki az alap. Később valószínű meg fog lepődni, hogy más emberek egy csomó ételbe tesznek tejet vagy tojást. Az etikai oldalát a vegánságnak egyébként jobban érzik a gyerekek. Látják az állatot, szeretnek vele játszani. Miért ennék meg?

#postmilkgeneration

#postmilkgeneration

A sportolás továbbra is a mindennapjaid része maradt?

A futást abba kellett hagynom a lábam miatt, de heti 3x járok nagy intenzitású funkcionális edzésekre (TRX, CrossFit). Az edzések miatt kiegészítőként barna rizsfehérje port szedek, de ha nincs speciális célod (pl. tömegnövelés), akkor a magas fehérje tartalmú zöldségeken kívül nincs szükség plusz fehérje bevitelre vagy étrendkiegészítőre.

Kik inspirálnak?

Amikor vegán letten, nagyon sok információt összegyűjtöttem. Most már nincs szükségem inspirációra. A filmek egyébként nagyon hatásosak, egy nemrég megjelent filmet javaslok megnézni: Dominion. Az emberek általában nem merik megnézni az ilyen típusú alkotásokat, mert szembesülnének a sok kegyetlenséggel, ami a hús-, tej- és tojásiparban zajlik, és radikálisan változtatniuk kellene a táplálkozásukon.

Nézd meg ezt a filmet, és instant vegán leszel.

Nem tudom elképzelni, hogy ha valaki megnéz egy ilyen filmet, akkor azt mondja utána, hogy jó jó, de én továbbra is eszek húst. (A filmet nem láttam még, de a honlapon fent van a trailer. Megnéztem, és kikészültem. Szóval érdemes.)

 

Folyt. köv. a csajokkal. :)