drop organics

A 11 fejű sárkány és a személyiségfejlődés

önismeretEszter Vadászi-Bakó

Pál Feri könyve alapján jegyzeteltem ki magamnak pár gondolatot, de megosztom, hátha szívesen olvastok róla, és esetleg kedvet kaptok elolvasni az egészet.

A bennünk élő sárkány 11 feje: seb, hiány, szükséglet, sérelem, vágy, tökéletlenség, veszteség, hiba, probléma, szenvedés, ellentétek.

Ezeket a fejeket nem levágni kell a sárkányról, hanem megtanulni velük élni.

pálferi.jpg

KÉRDÉS:

Mit köszönhetek a sebeimnek?

 

 1. SEB - A lelki sebeink értékesek. Van/lesz olyan, ami soha nem gyógyul be. Kérdés: mit köszönhetek a sebeimnek?
 2. HIÁNY - A hiányaimon felülemelkedve megelégszem azzal, amit a mai nap ad. Nem akarom a hiányérzetemet mindenárom csillapítani.
 3. SZÜKSÉGLET - Alapvető, jogos, reális szükségleteinket nem fogják mindig betölteni. Kérdés: téged szeretlek, vagy azt, aki a szükségleteimet betölti?
 4. SÉRELEM- Minket ért igazságtalanságok, sérelmek mindig is lesznek. Emberi méltóságunk nem ettől függ. Felismerés: fontosabb vagy, mint hogy csak igazam legyen.
 5. VÁGY - Rengeteg vágyunk sosem elégül ki. Vágyainktól nem szabadulhatunk, de megtanulhatunk szabadon vágyakozni.
 6. TÖKÉLETLENSÉG - Nem leszünk tökéletesek. Mi magunk és az életünk sem lesz soha egész, de lehet teljes.
 7. HIBA - Tökéletlenségünk miatt lesznek kudarcaink, bűneink, hibáink. Közünk vagy egymáshoz, rászorolunk egymásra, mert szükségünk van segítségre, irgalomra, olyan valakire, aki olyat adhat, mint nem tudunk megfizetni, kiérdemelni.
 8. VESZTESÉG - A minket ért veszteségek elkerülhetetlenek.
 9. PROBLÉMA - Problémák lesznek. A megoldatlan és/vagy megoldhatatlan problémákkal megtanulhatunk együtt élni. Ha megoldanánk minden problémát, akkkor problémamentes életünk lenne, nem teljes.
 10. SZENVEDÉS - Az élet értelme néha kivételes, de nehéz helyzetekben éppen és kizárólag a szenvedésben megtalált értelem révén tárul fel.
 11. ELLENTÉTEK - A személyiségfejlődés fontos tényezője, hogy tudatosan hordozzuk, fenntartjuk a feszültséget, dilemmákat akár a velük járó szorongással együtt. Az egyensúlyhoz, a harmóniához az ellentéteken keresztül, és nem azokat elutasítva juthatunk.
pálferi2.jpg

ELLENTÉTEK

Az egyensúlyhoz, a harmóniához az ellentéteken keresztül, és nem azokat elutasítva juthatunk.

A teljes leírás a könyvben:

Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig