drop organics

Parlagi ligetszépe

összetevőEszter Vadászi-Bakó

A parlagi ligetszépe Észak-Amerikából származik. A magjából sajtolt olajat használják a leggyakrabban, de a növény egyéb részeit is alkalmanként felhasználják. A magból hidegen sajtolással vagy oldószeres kivonással nyerik ki az értékes olajat.

A parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) magjának olaja 65-75%-ban tartalmaz linolsavat, 7-10%-ban pedig gamma-linolénsavat (GLA). A linolsav esszenciális omega-6 zsírsav, a szervezetünk nem tudja előállítani, így a megfelelő mennyiséget a táplálékkal kell bevinnünk. A γ-linolénsav szintén omega-6 zsírsav, a táplálékunkban ritkán fordul elő, nagy mennyiségben a ligetszépe és a borágó (Borago officinalis) magjainak olaja tartalmazza. A parlagi ligetszépe olaját számtalan betegség és tünet kezelésére használják belsőleg, de bőrgyógyászati problémák esetén (pl. atópiás dermatitisz) ligetészépe olajat tartalmazó kozmetikumok használata is javasolt. 

A belsőleges készítmények jól tolerálhatók, csak kevés és enyhe mellékhatásokról számoltak be. Leggyakrabban gyomor-bélrendszeri diszkomfort érzést, nyugtalanságot okoz.

Forrás: Wikipédia, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9217

Forrás: Wikipédia, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9217

Felhasznált irodalom:

  • Csupor, Szendrei: Gyógynövénytár