drop organics

Már nem félek a padlizsántól

Eszter Vadászi-Bakó

Hogy miért írtam meg ezt a bejegyzést? A vegán ételek világában rengeteg jó dologra bukkantam, és szeretném átadni azt a lelkesedést és örömet, amit ez okozott bennem. A célom, hogy mindenkit bátran és nyugodt szívvel arra bíztassak, hogy egyen és készítsen minél többször vegán ételeket, mert eszméletlen finomak tudnak lenni. Attól, hogy nincs bennük hús, laktatóak és táplálóak. Vegán/vega témában az ismerőseimmel készített korábbi interjúimat itt olvashatod: három, kettő, egy.

A sok beszélgetésnek és olvasásnak köszönhetően ma már egyre kevesebb húst és tejterméket fogyasztok (szinte alig), és borzasztóan élvezem.

 Már nem félek a padlizsántól. (Fotó: Zoltán)

Már nem félek a padlizsántól. (Fotó: Zoltán)

Nem kell minden nap húst és tejterméket enni ahhoz, hogy működni tudjunk, ez bizonyos. Ez csak egy szokás, amit ideje újragondolni. Ha másért nem, az egészségünk érdekében tegyük ezt. Patikában dolgozva nap mint nap tapasztaltam, hogy az emberek borzasztó sok gyógyszert szednek. Nem szeretnék gyógyszereket szedni olyan problémákra, amik a helyes életmóddal megelőzhetőek lennének (metabolikus szindróma). Ez a veszély most még nem fenyeget, szerintem jól állok ilyen téren, de azt gondolom, ha harminc egynéhány évesen kialakítok egy egészségesebb életmódot (még több zöldséggel, sok sporttal), akkor később már nem lesz nehéz ebben az irányban tartanom magam. Minél idősebb leszek, valószínűleg annál kevésbé fogok alkalmazkodni az új dolgokhoz, annál inkább a szokásaim rabja maradok, így inkább most gyakorlom be, hogy hogyan kell vegán zöldség fasírozottat készíteni, mert 60 évesen kisebb eséllyel fogom rászánni magam erre. Úgy érzem, hogy a vegánság az az irány, ahol a legtöbbet tudom megtanulni arról, hogy hogyan fogyasszak még több zöldséget és gyümölcsöt ÉLVEZETES módon. A párolt karfiol önmagában nem túl csábító út az egészséges táplálkozáshoz. De a vegánok tudhatnak valamit, mert ők egyeltalán nem használnak állati eredetű alapanyagokat, mégis (vagy talán pont ezért) vígan élnek, amíg meg nem halnak. Persze attól, hogy valami vegán, még nem lesz egészséges (lásd sült krumpli). De ezt szerintem mindenki érti.

Az elmúlt pár hónap legnagyobb hozadéka az volt számomra, hogy bebizonyosodott: hús és tejtermékek nélkül is lehet változatos, ízletes és tápláló ételeket készíteni.

Rengeteg nagyon jó kaját és új alapanyagot próbáltam ki. Úgy érzem, nem csak ajtók, hanem hatalmas kapuk tárultak fel előttem. És még rengeteg minden van, amit ki sem próbáltam. Persze voltak kudarcok is, amikor szinte ehetetlenre sikerült a kreálmányom, de hát enélkül nincs fejlődés.

Emellett a környezettudatosság valóságosabb formában is megjelent az életemben, nem csak egy távoli fogalomként, amit a szelektív hulladékgyűjtéssel letudhatónak gondoltam eddig. De ezen a fronton még sokat kell tanulnom, és minden tiszteletem azoké, akik már felvették a kesztyűt. Első szabály magamnak: nem környezettudatos dolgokat kell gyorsan összevásárolnom, hanem eleve kevesebbet vásárolnom, és ezekből minél több környezetbarát, újrahasznosított vagy újrahasznosítható termék mellett dönteni. Közeleg a Karácsony, kiváló alkalom gyakorolni a jól hangzó vásárlással kapcsolatos környezettudatos kijelentéseket. #vásároljkevesebbet #acsomagolásszépdecsakszemét #műanyagvackotnevegyélkarácsonyra(se)

fuggony_zacskok.jpeg

Függönyből varrt mosható zacskók bevásárláshoz

Anya készítette. Hát nem gyönyörűek?

Összefoglalom a legfontosabb dolgokat:

  • A reggelizési szokásaimon radikálisan változtattam, vegán reggeliket készítek, nagyon jól megy már.

  • Törekszem arra, hogy vegán/vega ételeket egyek, de nem csinálok ügyet abból, hogy ha nem jön össze. Itthon mindenki azt eszik, amit szeretne. Ha a férjem húst szeretne enni, csinálok neki, de az utóbbi időben ő is több zöldséget/gyümölcsöt fogyaszt. A rámen levest például mindketten nagyon szeretjük, ki hússal, ki hús nélkül. A lényeg, hogy rengeteg zöldség legyen benne.

  • Rájöttem, lehet élni tejtermékek nélkül. Ma már alapból nincs is itthon tehéntej, korábban mindig kartonszám vettük. A tejszínt legtöbbször kiváltom zabtejszínnel, vagy kókusztejjel. (A zabtejszínben kevesebb a telített zsírsav, és nincs íze.)

  • Növényi tejet készítek itthon mandulából, kiderült, hogy nem is bonyolult megcsinálni. Ezt magában vagy eszpresszóhoz iszom.

  • Csicseriborsó mindig található itthon. Humuszt készítek belőle, de bármilyen főtt ételt fel lehet dobni vele.

  • A turmix rengetegszer megy.

  • Instant zöldség box (lásd később) és mosott leveles zöldségek is általában vannak itthon.

  • Már nem félek a padlizsántól: hámozva, kockára vágva a zöldségragu alapja.

  • Tudok banánturmixot készíteni tej nélkül (2-3 ek sűrű kókusztejjel, mandulakrémmel és vízzel).

Megjegyzés: Kókusztej alatt a kókuszból készült sűrű konzervet értem (egy példa, ez a fajta finom), nem a növényi olajokkal felhígított dobozos főzőtejszínt, vagy a kókuszos növényi italt.

Mese az ételekről

(A konkrét receptek a poszt végén szerepelnek.)

A reggeliben sikerült elérnem az áttörést. Számomra ez volt a legnehezebb, mert sajt (sok sajt) és vaj (sok vaj) nélkül nem nagyon tudtam korábban elképzelni egy reggelit. Melegszendvicset rengeteget ettem reggelire felvágottal. Az utóbbi időben már felvágott nélkül. Tudtam, hogy lehetne ennél egészségesebben is enni, de nem tudtam alternatívát (édeset ritkán eszem reggel). De jelentem, hiányérzet nélkül le tudtam mondani a vajról és a sajtról. Most már gond nélkül tudok tejmentes (és persze húsmentes) reggelit készíteni.

Kulcsszavak: humusz, instant zöldség box és “overnight porridge”

Azért népszerűek a felvágottak és a szeletelt sajtok, mert megszoktuk őket, és a hétköznapi rohanásban roppant kényelmes, hogy a reggeli elkészítéséhez csak a zacskóból kivett kész szeleteket kell ráhalmozni a kenyérre. Ilyenkor nekem is ritkán jut eszembe, hogy répát hámozzak. A zöldséges kencék és az instant zöldség box segítségével viszont ugyanilyen kényelmes lehet a reggel, csak vegán kivitelben. Leggyakrabban humuszt eszem kenyérrel és zöldségekkel. A humuszról annyit, hogy készítettem korábban is, de nem rajongtam érte. Jelentem, megvan a titok. Mindent bele kell rakni, nem lehet kispórolni semmit sem. A tahini szósz a kulcs, és mennyei lesz vele. A humusz azért ideális, mert évszaktól függetlenül bármikor kb. 5 perc alatt elkészíthető, és eláll a hűtőben néhány napig. Most úgy érzem, el tudnék élni rajta bármeddig. Vettem bolti humuszt is, és amelyiket kóstoltam, az teljesen jó ízű.
Mostanában előfordul, hogy kenyér helyett zablepényeket készítek. Az elkészült kis lepényekre rakom a humuszt, és így ez már egy rendes villás reggelinek felel meg. Ideális a hétvégi hűvös, borongós reggelekre, amikor csak bevackolom magam a kanapéra a tele pakolt tányérral, és forró teával vagy egy bögre kávéval szép komótosan megreggelizek. Kedvencem étkezésem a reggeli. Mondtam már? (este negyed 11 van, amikor ezt írom, éhes lettem…)

zablepenyek.jpeg

Zablepények humusszal és rukkolával

A tetején aprított mandula

Nagyon bevált Ádám módszere, azaz a tányéromat most már én is mindig megpakolom rengeteg feldarabolt zöldséggel, ami egyrészt roppant látványos, másrészt egészséges. Ebben jelent segítséget az instant zöldség box (én neveztem el így), ami lehet, hogy csak nekem volt újdonság… Előre elkészítek egy doboznyi megmosott, meghámozott és felszeletelt zöldséget, ez lesz az instant zöldség-gyümölcs box (#magic). Paprika, uborka, répa, alma, körte, paradicsom… Ezt a dobozt a hűtőben tárolom, és reggelente csak kiteszem az asztalra, így átélhetem, hogy mindenféle macera nélkül, gyorsan és kényelmesen pakolom a tányéromra a kész és egészséges falatokat. Ez csak nekem nem jutott eszembe eddig? Továbbá hálás vagyok annak, aki kitalálta a zacskózott és előre mosott leveleket, mint a spenót, rukkola. Csak belemarkolok, és megy is a tányéromra.

instant_zoldseg_box.jpeg

Instant zöldség box

Zöldségek megmosva, darabolva

Az ételek előre elkészítésében és dobozolásában vannak nagyon gyakorlott személyek, még több meal prep videó: itt)

Tehát a vegán és egészséges reggelim az első napon (vagy előző este) egy kis előkészítést igényel, de aztán reggelente csak ennyi a feladatom: a humuszt mosolyogva kiveszem a hűtőből, a kenyérre kenem, mellé markolok egy adag uborka-répa-alma kombót és némi mosott spenót levelet. Pár szem mandulát szórok rá díszítésnek, és kész. Ez kábé 2,5 percet vesz igénybe, és a tányérom csordultig van finomságokkal. Hát nem csodás?

A másik kedvencem az éjszakára beáztatott zabpelyhes kása (“overnight porridge”), ami szintén vegán, tehát tej nélkül készítem. A vízzel vagy növényi tejjel főzött zabkása nekem nem ízlik vagy fura állagú, de ez a hideg vegán változat ezerszer jobb ízben. Életmentő recept, nem is tudom, hogy idáig hogy tudtam nélküle létezni. Este összeállítom (zabpehely, banán és víz az alapja), és amíg alszom, az egész krémessé sűrűsödik. Ha csavaros edényben készítem, akár reggel a táskámba is rakhatom és magammal vihetem bárhová, már csak enni kell.

banan_mosoly.jpg

Pörkölt kakaóbab és banán

Mennek az éjszakára beáztatott zabpelyhes kásába

Főételként korábban soha nem készítettem zöldségragut. Edit mesélt róla, és kipróbáltam, tényleg működik. Semmi ördöngösség nincs benne, a rendelkezésre álló zöldségeket szószos ételnek megfőzöm. Paradicsomosan is lehet készíteni, de ami eddig a legjobban ízlett, az a kókusztejjel készült verzió volt. A kókusztej zseniális alapanyag (fent már leírtam, ez nem keverendő össze a kókusz főzőkrémmel és a kókusz itallal). A krémlevesek vagy a zöldségraguk teljesen más dimenzióba kerülnek tőle. A szószos ételeket nagyon szeretem (korábban ez a tejszínes-sajtos ragukat jelentette), de a kókusztejes zöldségraguval teljesen jól elvagyok. Önmagában, pirított kenyérkockákkal és magokkal a tetején, vagy csak rizsre szedve egy ízletes, laktató egytálétel.

Ami mostanában jellemző rám, hogy az ételek díszítésére sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek. Zöldfűszereket, leveles zöldségeket, durvára vágott magvakat és hidegen sajtolt olajokat használok a leggyakrabban. A pár csepp tökmagolajban vagy a néhány levél bazsalikomban inkább a tápanyagokat, vitaminokat, és értékes olajokat látom, nem pusztán az esztétikai élményt. Azt hiszem, kicsit ide kapcsolódik Nóri cikke a “napi tucatról”.

A receptek

Oldalak, ahonnan a recepteket néztem, és amiket szívesen olvasgatok: Deliciously Ella, Nóri mindenmentes konyhája.

Humusz (eredeti recept)

  • 1 doboz csicseriborsó konzerv

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1/2 kk curry por

  • 1 ek tahini szósz (pirított szezámmag krém)

  • 1 ek lime/citromlé

  • 2 ek hidegen sajtolt olaj (lenmag, olíva, tökmag..)

A csicseriborsó konzerv levét leöntöm egy kis pohárba, és a turmixolás során a massza hígítására használom. Minden összetevőt a turmixgépbe rakok, és simára mixelem. A fűszerezést lehet módosítani (gyömbér, chili, pirospaprika, római kömény, stb…), illetve van, aki még avokádót, füstölt paprikát, vagy más zöldségeket ad hozzá. Először rengeteg olajjal készítettem a humuszt, de rájöttem, hogy felesleges, inkább a konzervlével hígítom.

A tahini szószt sosem hagyom ki, attól lesz igazán finom. Pirított szezámmagból házilag is el lehet készíteni, de nekem egyszerűbb megvenni a készet. 1 üveg nem drága (~600 Ft), és sokáig elég.


Éjszakára beáztatott tejmentes zabpehelykása (eredeti recept)

Ez a recept két dolog miatt nagyszerű: az íze eszméletlen annak ellenére, hogy vízzel készül, illetve életmentő lehet, ha tudom, hogy másnap nem lesz időm otthon reggelizni.

  • 40 g zabpehely

  • 140 g víz

  • ½ ek chia mag

  • ½ ek őrölt lenmag

  • 1 felkarikázott banán

  • 1 ek földimogyoró krém és/vagy 2-3 ek kókusztej

  • durvára vágott magok/pörkölt kakaó bab/aszalt gyümölcsök…

  • édesítés, fűszerezés ízlés szerint (pl. 1 kk kakaóportól mennyei lesz)

Előző este a vizet belemérem egy jól zárható csavaros üvegbe. Először a chia magot és a lenmagot teszem a vízhez, jól elkeverem. Utána a zabpelyhet, majd a többi hozzávalót beleadagolom. Jól összekeverem, egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnapra krémessé sűrűsödik az egész massza. Reggel csak bevágom az üveget a táskámba, és már indulhatok is. O
(Olyan is volt, hogy kanalat csomagoltam mellé, és az egyik pihenőnél megálltam a bicajommal, és a napfelkeltét nézve ezt eszegettem.)

Zablepény

Finom szemű zabpehelyre annyi vizet öntök, hogy nagyjából ellepje. 5 percig állni hagyom. Egy csipet sót és szódabikarbónát adok hozzá, palacsintasütőben kis olajon mindkét oldalát megsütöm.

Zöldségragu
Itt nincs konkrét recept, de leírom azt az összetételt, amelyik verzió nekem eddig a legjobban tetszett. Inspiráció innen.

  • 1 nagyobb padlizsán (hámozva)

  • 3 paradicsom (héj nélkül)

  • 2 kicsi cukkini (hámozva)

  • 1 csicseriborsó konzerv

  • 1 csésze vöröslencse

  • gyömbér

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 doboz kókusztej

A padlizsánt mindig az elején rakom bele, a kókusztejet a végén. A vöröslencsének nem kell sok idő, de ha szétfő, akkor nagyon jól sűríti a ragut. Ezt a verziót nem fűszereztem, de curry por vagy egyéb hasonló fűszer mehet bele ízlés szerint.

Földimogyoró/mandula krém

200 g pörkölt, sótlan földimogyorót/mandulát addig turmixolom, amíg krémes és sima nem lesz. Ez hosszú idő, türelmesnek kell lenni.

Mandulatej (eredeti recept)

100 g blansírozott mandulára vizet öntök, úgy, hogy bőven ellepje és a hűtőbe teszem éjszakára. Reggel leöntöm róla a vizet, és turmixban kb. 600 ml friss vízzel tejszerűvé turmixolom. Leszűröm (ehhez 2 szűrőt használok, egy nagyobb és egy kisebb finomságút), és tároló edénybe töltöm. Ízlés szerint édesíthető és pár napig eláll a hűtőben.

Remélem megéheztetek. Ölelés. :)