drop organics

Az epidermisz és barátai

bőrEszter Vadászi-Bakó

A bőr részei a hám, az irha és a bőralja.

A hám (epidermis) 5 rétegből áll, ezek sorrendben a következők (a bőr felszínétől egyre mélyebbre):

  • szaruréteg (stratum corneum)
  • fénylő réteg (stratum lucidum)
  • szemcsés réteg (stratum granulosum)
  • tüskés réteg (stratum spinosum)
  • bazális réteg (stratum basale)

A hámsejtek (keratinocyták) kb. 1 hónapos életük során a bazális rétegből a bőr felszíne felé vándorolnak. Útjuk során folyamatos átalakuláson mennek végbe: szerkezetük módosul, víztartalmuk csökken, végül elvesztik a sejtmagjukat és élettelen sejtekké válnak. Az epidermisz legfelső rétegét, a stratum corneumot, ezek az elhalt hámsejtek építik fel, közöttük pedig lipidréteg található. Tégla-habarcs modellel szemléltetve a tégla a keratinocyta, a habarcs a lipidréteg.

A szaruréteg barrierként funkcionál, azaz megvédi a bőrünket a vízvesztéstől és segít meggátolni, hogy a kórokozók vagy az idegen anyagok akadály nélkül bejuthassanak a szervezetünkbe. Ezért amit a bőrünkre kenünk, ezzel a réteggel találkozik először. Vagy a lipidrétegen, vagy a szarusejteken kell áthaladnia ahhoz, hogy a bőr mélyebb rétegeit elérje. A harmadik út a faggyúmirigyen keresztül vezet.
A keratinocytákat fehérjék kapcsolják össze, amik ha károsodnak, bekövetkezik a hámlás. Ez természetes folyamat, a szervezet így távolítja el végérvényesen a bőrfelszínről az elhalt hámsejteket. Az ezért felelős fehérjebontó enzimek megtalálhatóak a bőrben, de enzimes pakolásokkal vagy AHA/BHA savas kezeléssel ezt a folyamatot elősegíthetjük.

Az irha (dermis) rétegben találhatóak a bőr rugalmasságáért felelős rostok (kollagén, elasztin), és a bőrfüggelékek (szőrtüsző, faggyúmirigy, verejtékmirigy). Ha sérüléskor a hám alatti irha réteg is károsodik, akkor hegképződéssel gyógyul a seb. Többek között ezért is bízzuk szakemberre a mitesszerek kitisztítását. Aki keloidos hegképződésre hajlamos, az fokozottan figyeljen erre.

A bőralja (subcutis) a legegyszerűbb, de nem különösebben érdekes. Főként zsírszövetből áll. Melegen tart, energiát ad és véd.