drop organics

Indiai tömjén - Boswellia serrata

illóolajEszter Vadászi-Bakó

"Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát." (Mt 2, 11)

A tömjént évezredek óta használják világszerte. Vajon mi a titka ennek a töretlen sikernek?

boswellia serrata.png

tömjén gyanta

A tömjénfa őshazája India, de megtalálható Észak-Afrikában és Dél-Arábiában is. A tömjénfák a balzsamfélék (Burseraceae) családjába tartoznak. Az indiai tömjén a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepel: "a Boswellia serrata Roxb. ex Colebr. szabad levegőn száradó gumigyantája, mely a fatörzs vagy az ágak bemetszése révén nyerhető ki". A tömjén gyanta sebzés hatására termelődik. A száraz, meleg terülten őshonos növénynek ez az egyetlen esélye, hogy sérülés esetén a kiszáradástól megvédje önmagát. A gyanta illóolaj tartalma pedig távol tartja a rovarokat.

A tömjént az egyiptomiak balzsamozásra használták, különféle vallási szertartásokban pedig füstölőként használták és használják ma is.  Az aromaterápiában a tömjén enyhíti a depressziót és a gyászt, elősegíti a tiszta gondolkodást. A mentális nyugtalanság és az aggódás ellenszere. A tömjén lassítja más illatanyagok párolgását, emiatt a parfümipar illatrögzítőként használja.

A tömjénnek nagyon izgalmas, komplex illata van. De az igazi csoda akkor történik, ha mirhával keverem össze. Egy csepp mirha és egy csepp tömjén együtt tényleg verhetetlen és magával ragadó illatú.

relax and meditation.jpg

Relaxáláshoz, meditációhoz való illóolajkeverék párologtatóba:

 

 

3 csepp tömjén,
3 csepp mirha,
5 csepp édesnarancs

A tömjén gyantaszerű anyagot, illóolajat, boswelliasav-származékokat, poliszacharidokat, gyantasavakat és cserzőanyagokat tartalmaz.

A tömjén legfőbb hatóanyagai a boswellia savak. Számos klinikai vizsgálatot végeztek a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatásuk tanulmányozásáért. A patikában megvásárolható tömjén tartalmú készítményeket mozgásszervi panaszok kezelésére javasolják.

boswellic acid.JPG

A tömjén legfőbb hatóanyagai a boswellia savak.

Számos klinikai vizsgálatot végeztek a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antibakteriális hatásuk tanulmányozásáért.

A tömjén gyantájából leggyakrabban vízgőzlepárlással állítják elő a tömjén illóolajat. Az illóolaj főbb összetevői: α-tujén, α-pinén, p-cimén, α-fellandrén. Oxidációra hajlamos illóolaj, ezért hűtőben és levegőtől elzárva kell tartani. 

A boswellia savak hagyományos vízgőzlepárlással sajnos nem jutnak át az illóolajba. A kutatók különféle kivonási eljárásokkal kísérleteznek (pl. szuperkritikus szén-dioxidos extrakció). Erre vonatkozó publikációk és szabadalmak az elmúlt években jelentek meg, azt hiszem ezen a területen sok érdekességre számíthatunk a jövőben.

 

Illatos szobafüstőlő gyertya - Czollner Vincze receptgyűjteménye
(1864)

"Jól kiízzasztott faszénböl 2 kilogrm finom port törünk s ezt 35 dekagrm storax mézgával,
7 dekagrm benza-gyantával, 7 dekagrm tömjénnel, 42 dekagrm borostyánkövel, 10 dekagrm peruviai balzsammal s a hozzá szükséges tragantmézgával jól összeálló tömeggé törünk össze, melyet ujjunkkal összegyurunk és gyertyává alakitunk."

 

Források:

  • Robert Tisserand: Essential Oil Safety
  • 'Nézzétek a mező liliomait...' Bibliai növények a hit és a tudomány fényében
  • Gyógynövény-alkalmazás a Bibliától a mai orvoslásig: a tömjén (Gyógy­sze­ré­szet 57. 35-44. 2013.)