drop organics

Esszenciális zsírsavak

zsírsavakEszter Vadászi-Bakó

Mik azok az esszenciális zsírsavak?

A zsírsav egy szénhidrogénláncból és egy karboxilcsoportból álló szerves vegyület. A zsírsavakat alkotó szénhidrogénláncok többfajta hosszúságúak lehetnek, ez alapján megkülönböztethetünk rövid (C2-5), közepes (C6-11) és hosszú szénláncú (C12-26) zsírsavakat. Ha a szénhidrogénlánc nem tartalmaz kettős kötést, akkor telített zsírsavnak nevezzük, ha egy vagy több kettős kötést tartalmaz, akkor egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavnak hívjuk.

A szervezetünk nem tud bizonyos zsírsavakat előállítani (a kettős kötések speciális elhelyezkedése miatt), ezért ezeket a táplálékkal kell felvennünk. Őket hívjuk esszenciális zsírsavaknak. Az esszenciális zsírsavakat a szervezetünk további vegyületek (pl. membránalkotók, eikozanoidok) szintéziséhez használja fel. Magyarul, nagyon fontosak, hogy jól működjünk. Két zsírsavat tekintünk az ember számára esszenciálisnak, ez a linolsav (LA: linoleic acid) és az α-linolénsav (ALA: alpha linoleinic acid). A szervezetünk a többi szükséges omega-3 és omega-6 zsírsavat ebből a két esszenciális zsírsavból elő tudja állítani, ezért ezek nem esszenciálisak. Linolsavban gazdag olaj a napraforgó-, szója- és tökmagolaj, de nagy mennyiségben megtalálható a búzacsíra és a kukoricacsíra olajában is. Az α-linolénsav főként a lenmag olajában fordul elő nagyobb mennyiségben, de megtalálható a dióban és a repcében is.

20170329_123044.jpg

Néhány szó az omega zsírsavakról

A telítetlen zsírsavak (unsatured fatty acids) két fő csoportja az omega-3 és az omega-6 zsírsavak. De mit is jelent, hogy omega-3 vagy omega-6? A zsírsavat alkotó szénatomokat kétféleképpen jelölhetjük. Az egyik lehetőség, hogy a karboxilcsoporttól (cé-ó-ó-há) kezdve számozzuk őket. A másik lehetőség, hogy a görög ábécé betűit használjuk, ekkor az α (alfa) szénatom a karboxilcsoport melletti szénatom lesz, azaz a 2. szénatom. Az ω (omega) mindig a szénhidrogén lánc utolsó szénatomját jelöli. Az ω utáni szám (pl. ω-3) azt mutatja meg, hogy a zsírsav omega végétől számítva hányadik kötés az első kettős kötés. Vegyük a linolsavat példának. A linolsav 18 szénatomot tartalmaz, és kettő darab kettős kötés található benne. A két kettős kötés a kilences és a tizenkettes szénatom után található. A gyakorlottabbaknak: 18:2Δ9, 12. Ebben az esetben a szénhidrogénlánc omega végétől kezdve a hatodik kötés az első kettős kötés, tehát a linolsav az ω-6 csoportba tartozó zsírsav.

Az omega-3 és omega-6 csoportokba több zsírsav is tartozik.

Omega-6 zsírsav például a linolsav, a γ-linolénsav és az arachidonsav is. A linolsav (esszenciális zsírsav) főként növények zsíros olajaiban található, ahogy fentebb említettem, de ismétlésként: napraforgó-, szója- és tökmag-, búzacsíra- és kukoricacsíra olaj. A γ-linolénsav (GLA: gamma linoleinic acid) a táplálékunkban ritkán fordul elő. Nagy mennyiségben a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) és a borágó (Borago officinalis) magjainak olajában fordul elő. Vigyázzunk, hogy a γ-linolénsavat (ω-6) ne keverjük össze az esszenciális α-linolénsavval (ω-3). Az arachidonsavat a szervezetünk állítja elő a két esszenciális zsírsavból, de állati eredetű táplálék fogyasztásával is bejut a szervezetbe.

Omega-3 zsírsavak közé tartozik például az α-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA), és a dokozahexaénsav (DHA) is. Az α-linolénsav (esszenciális zsírsav), ahogy leírtam feljebb, a főként a lenolajban található, az EPA és a DHA leginkább tengeri halakban fordul elő.

Felhasznált irodalom:

  • A biokémia alapjai (Wunderlich Lívius, Szarka András)
  • Orvosi biokémia (Ádám Veronika, szerk.)